Sådan indgraverer du metal derhjemme

Gravering er en ældgammel kunstform, der kan bruges til at lave en metalgenstand om til et kunstværk eller bare til at mærke det. Gravering kan se svært ud, men med nogle få stykker værktøj og lidt fantasi, er det nemt at indgravere metaller med imponerende designs hjemme hos sig selv. Dette håndværk kan gøres i hånden på bløde metaller, og man kan bruge graveringsmaskiner til at lave designs på hårde metaller som dem, man finder i jagtknive eller håndværktøj. Nybegyndere inden for gravering bør øve sig på at gravere på bløde metaller som kobber, før de går i gang med ambitiøse projekter på dyre eller hårde metaller.

Gravering af TotalGravering i hånden

Enkel hjemmegravering kan gøres på bløde metaller ved hjælp af noget spidst, såsom en passer eller en hobbykniv, men dette er ikke den bedste måde at skabe imponerende effekter på, siden det giver gravøren meget lidt kontrol.

Med specialværktøjer kan gravører lave indviklede mønstre på forskellige metaller. Det vigtigste værktøj til processen er en gravstik: et hårdt, spidst stykke stål med en særligt udformet kant til at lave furer i overfladen af et metalobjekt. Gravstikker fås i forskellige faconer for at skabe forskellige effekter – de V-formede og flade gravstikker er mest almindeligt brugt.

En gravstik kan bruges sammen med en håndpresteknik, hvor gravstikken placeres i en særlig holder, man har i hånden. Det, der skal indgraveres sættes i en roterende skruestik, og gravøren holder gravstikken stille, mens han drejer på skruestikken for at føre metallet hen til værktøjets spids. Linjer af forskellige faconer kan laves ved at bruge forskelligt formede gravstikker, variere presset på værktøjet, eller ændre den vinkel, man holder det i. Når man bruger denne metode, er det vigtigt at holde den hånd, der drejer skruestikken på god afstand af det metal, der bliver indgraveret – der er risiko for, at gravstikken kan skride og prikke eller skære en i hånden. Indgravering kan også gøres ved at bruge gravstikken som en mejsel og drive den ned i metallet med en lille let hammer. Med denne metode har man brug for en skruestik til at holde metalgenstanden på plads, mens man arbejder på det.

Indgravering med en Dremel

Metalgravering kan gøres med almindeligt el-værktøj som en Dremel. Det er en god ide at bruge værktøj, du allerede har, når du vil i gang med at gravere metal derhjemme, før du investerer i specialiseret værktøj. For at gravere metal ved hjælp af en Dremel, får du brug for at anskaffe dig nogle særlige graveringsbor, og det er en god ide at bruge øjenbeskyttelse og sikre, at eventuelt langt hår er trukket tilbage, så det ikke kan sætte sig fast i drejemekanismen. Gravering med en Dremel vil give dig gode resultater, men de vil ikke være så imponerende, som graveringer lavet med specialiseret håndværktøj eller el-værktøj.

Trykluftdrevet graveringsværktøj

Pneumatiske eller trykluftdrevet graveringsværktøj virker på nogenlunde samme måde som de håndgravstikker, der er beskrevet ovenfor, og de kan efterligne håndpresteknikken og hammer- og mejselmetoden. Dette værktøj fås i forskellige prisklasser og nogle kan nå hastigheder på op til 400 omdrejninger i minuttet. Mange, der bliver meget optaget af at gravere metal som hobby, vælger at købe særligt graveringsværktøj, da dette sparer tid og kan være sikrere end håndværktøj. Specialværktøj anbefales til vigtige projekter som gravering af ædelmetaller til smykker.

Indviklede indgraveringer

Nogle gravører laver skabeloner til at lave komplicerede mønstre på metalgenstande. Dette giver gravøren mulighed for at personliggøre ting som knive, geværer, tallerkener og kopper. Mønstrene kan være håndtegnet, fundet i online billedsamlinger eller fremstillet ved hjælp at et computerprogram. Nå du har valgt bruge et design, brug en printer eller kopimaskine til at udskrive den på selvklæbende overføringsmateriale. Klip så designet ud, idet du efterlader en lille kant hele vejen rundt og sæt det på metalgenstanden. Når designet er på genstanden, bruger du et elektrisk graveringsværktøj med høj hastighed til at indridse designet i store træk. Efter indridsningen af designet, fjerner du skabelonen og udfylder eventuelle mellemrum i linjerne. Nogle gravører vil vælge at holde op med at arbejde på dette punkt, fordi de er tilfredse med en enkel tegning. Men man kan fortsætte med at arbejde på designet og gøre det mere komplekst ved at bruge bor i forskellige størrelser og lave linjer i forskellige tykkelser, eller du kan bruge prikke-/stipleteknikker eller skravering til at fylde tomme områder og tilføje tredimensionelle effekter.